Matej Brezovsek Blog

Kolesarjenje

6. dan – Češka (16.07.2009)

Posted by Matej Brezovšek na 16 julija, 2009

6. dan, Bobrava (Brno) – Mohelnice, 110,04 km, Avs= 18,06 km/h, t= 6:12:07, Vmax= 61,1 km/h

Potem, ko sem zjutraj oddal ključ od sobe, se je pričelo iskanje poti naprej. Vedel sem, da sem včeraj pršel na mesto, iz katerega bo treba nazaj po avtocesti. A vseeno sem poskusil na eno od stranskih cest. A ta je bila slepa. In tako nazaj, na avtocesto za Brno. Po njej sem vozil kakšna dva kilometra, nato pa je bil končno odcep. Najbolj me je bilo strah policije; k sreči brez. Ura je bila malo čez šest zjutraj in promet je bil obupen. Pa še cesta po okoliških vaseh, ki so del Brna, je bila malce hribovita. Gost jutranji promet, zarošena stekla na očalih in tile majhni klanci so me skupaj zavedli, da sem zgrešil kar nekaj odcepov, saj sem tu pa tam moral uporabiti tudi dvignjeno roko, z dvignjenim sredincem. Ja, tudi živci imajo svoje meje. A ni bilo hudo, saj sem kmalu peljal proti Vyškovu. Ker nisem imel zajtrka (razen paketa oreščkov), sem šel jest v McDonalds. Drugače pa sem že kak kilometer prej vedel, da mora biti blizu, ker je bilo ob cesti vse polno smeti z zlatim kapitalističnim znakom »M«. Tam pa presenečenje! »Nimate Big Maca, nimate Cheesburgerja?«, sem dejal na glas, da je slišala cela restavracija! »Nimamo.«, mi je odgovorila starejša gospa. Mladenka, ki je tam delala, se je samo obrnila in nasmehnila. Pa kaj za vraga je pa potem delal cenik na steni, če pa so imeli samo tiste stvari, ki so bile reklamirane na pultu. Naročil sem »kar nekaj« in še na to čakal precej dolgo, na koncu pa dobil skoraj hladno. Ena druga stranka prav tako… nimajo ga, sem mu rekel. Res, čuden McDonalds. Malo naprej od Vyškova sem zavil v muzej »Nadace Letecke Historicke Spolčenosti« (nekaj kot najdene zgodovinske letalske stvari). Ker me te stvari zanimajo, sem dal tista dva eura in ni mi bilo žal niti izgubljenega časa, katerega sem moral potem nadoknaditi do opoldanske vročine. Gospodu v muzeju sem dal tudi listek, od kje sem, ker naj bi tam bila neka slovenka; nisem ga najbolj razumel. V kraju Smržice, pri Prostejovu, sem v parku od župnišča počakal drugo uro in nato zdanja etapa via Mohelice, skozi Litovel. V kamp sem prispel malo čez peto popoldan in se spakiral poleg para iz Nizozemske. Nato pa spet kopanje v bazenu. Po kopanju mi je sosed Nizozemčan prinesel pivo in ker sem šel kmalu jest, sem ga spil bolj na hitro… me je zašvasalo v glavo, da sem šel malo cik–cak v restavracijo. Pizza v restavraciji pa je bila še bolj čudna kot jaz… namesto testa za kruh imajo tukaj podobno sestavino kot za krokete! Pivo pa je poceni: 70 centov. Sta pa medtem blizu mene spakirala dva poljaka, ki ravno tako potujeta s kolesi. Prijazna kolesarja. Edino prestrašil me je, da je na poljskem promet obupen; ni avtocest in so glavne ceste zapolnjene. Posodil sem mu malo srebrnega lepilnega traka, da si je zakrpal raztrgano torbo. Jutri pa »blitzkrieg« na Poljsko… Trenutno pa se v bližini kar po temi pakira še ena skupina kolesarjev.

acbrno

Kar po avtocesti via Brno, ker drugače ni šlo…

mcdonalds

V najbolj čudnem McDonaldsu doslej.

kipsvobode

Dobra reklama, ki se je vrtela, kar sredi rondoja (Vyškov).

muzej1

Gospod mi je še večino stvari razložil, kar drugim turistom ne. Razumel sem ga res samo tri–četrt, ampak glavne stvari sem razumel.

muzej2

Tele plošče z napisi na primer, so darovali Slovinci (Slovenci). Tesno sodelujejo tudi pri izkopavanjih delov letal iz 2. sv. vojne.

muzej3

Ruski Mi–4.

tlakovci

Večkrat je bil kak odsek ceste tlakovan, tlakovci pa so bili precej narazen in nič kaj prijetni za vožnjo!

bazen

Osvežitev v bazenu, kamp Morava.

pivonl

Pivo in sosed Nizozemec, ki mi je podaril.

2 komentarja za “6. dan – Češka (16.07.2009)”

  1. zoran said

    Dobro napreduješ Brucke! Bo treba Franclu rečt nej gre kr domov, če ga boš tako palu boš v ponedeljek gor! Lepe slike! SREČNO

  2. […] 6. dan (16.07.2009), Bobrava (Brno) – Mohelnice, 110,04 km […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: