Matej Brezovsek Blog

Kolesarjenje

4. dan: Grosskirchheim – Hochtor (2504 m)

Posted by Matej Brezovšek na 20 julija, 2010

4. dan, Grosskirchheim – Hochtor (2504 m) – Grosskirchheim, 49,52 km, Avs= 11,02 km/h (samo gor 7,47 km/h), t= 4:29:25, Vmax= 62,9 km/h

Ni in ni šlo vstati zjutraj, zato sem krenil šele ob pet proč. Sicer pa tudi zaspati nebi mogel, ker so zjutraj pokali. Odmevalo je po celi dolini. Pa tudi mačka me je prebudila, ko je na vso moč švignila izpod prikolice mimo šotora ravno takrat, ko sem glavo pomolil ven. Od Grosskirchheima se cesta najprej počasi vzpenja, dokler ne pride v bližino ca, kjer pa se uradno prične »Hochalpenstrasse« oz. visokoalpska cesta. To je navišje ležeča cesta v Avstriji! V Heiligenblutu se je ravno takrat pripravljala na vzpon skupina šestih nemških gospodov, ki jo je potem mahnila na drugo stran prelaza. Vsi pa niso ravno vedeli, kam sploh gredo. Vmes sem imel počitek in jih dohitel na višini dobrih 1900 m, kjer pa so bili samo trije. Ostali trije pa so jo mahnili naprej in namesto za prelaz, so krenili proti »Panorami Ledenika« oz. »Gletscher Panorama«. Potem pa smo večino poti potovali skupaj in se tudi skupaj ustavljali. Tudi na vrh smo malo pred enajsto dopoldan prispeli skoraj skupaj in potem na vrhu sedeli za skupno mizo ter izmenjali še naslove elektronskih pošt, da si pošljemo fotografije. Oni so potovali preko Italije v Slovenijo, čez Vršič in nato vso pot naprej ravno en dan za mano. Dohiteli so me, ko so se s taxijem pripeljali v Heiligenblut, od tam pa smo potovali skupaj. Oni so srečali tista dva nemca, s katerima sem skupaj kampiral v Villachu in rekli, kako izmučena je bila Sonja, medtem ko je Sebastian lepo vztrajal. Potem smo se na vrhu še poslovili, oni na drugo stran, jaz pa nazaj v kamp. Tik preden sem se spustil nazaja, pa je na vrh prilezel še en poljski popotnik, ki je svoja dva kolega pustil malo nazaja. Spregovorila sva nekaj besed in najprej je ponosno dejal, da vozim poljsko priolico. Oni so potovali iz Francije (Marsel), preko Avstrije, Švice, … , nazaj na Poljsko.

Eden od okoliških vršacev je pogledal skozi odprto okno.

Spust nazaj v dolino je bil seveda čudovit, še posebej zato, ker sem vse te kilometre v hrib pregonil le nekaj časa prej. A kot vzpon na tako visoko višino, je tudi spust precej zahteven. Zavore se lahko hitro »skurijo« in roke so že teko utrujene od treh dni potovanja, dobile še novo nalogo, da držijo celo telo kontra smeri spusta. Da sem malo pomagal rokam, sem se z nogami uprl v gonilko, rit pa porinil povsem nazaj, tako da sem z mošnjički med nogami »kajlal« celo telo za sedež. Lahko bi na tistem križišču zavil še desno in si šel pogledati Grossglocknerjev ledenik, ki se odlično vidi iz »Gletscher Panorame«. A ura je bila že pol dvanajstih, sonce je pritiskalo in tudi »Gloki« je bil tako ali tako v oblakih. Pa kdaj drugič… Smo pa vrh osvojili zadnji trenutek, saj se je na vrhu in po cesti občutno povečal promet! Čeprav je torek in sredi tedna, je bilo veliko ljudi, kako izgleda šele vikend si niti predstavljati nočem! Najverjetneje ni kaj prijetno. V Heiligenblutu sem si nakupil zalog za dva dni in se spustil še tistih nekaj kilometrov nižje po cesti, v kamp. Ker je vročina spet začela pritiskati, sem se šel malo osvežiti v reko, ki je le nekaj metrov stran od kampa. Tukaj zgoraj je reka Möll še bolj hladna kot nižje. Potem pa celodnevni počitek kje ob pivu v senci ; –)

14:30, Ravnokar mi je sin od lastnice povedal, da se je vreme na vrhu poslabšalo!

Tabla, ki označuje začetek »Glokijeve visokoalpske ceste«.

Pogled na Grossglockner iz ceste, malo naprej od Heiligenbluta.

Z polovico skupine Nemcev med pavzo.

Nadaljevanje poti proti vrhu.

Serpetine.

Pogled nazaj, okoli 500 m pred ciljem.

S temi mašinicami plužijo sneg.

Jaz in skupina Nemcev pred vhodom v tunel.

Portret pred znakom.

Zaslužen počitek v senčki ob reki.

Fotka, za dolgčas preganjat…

One Response za “4. dan: Grosskirchheim – Hochtor (2504 m)”

  1. Robi said

    Čestitam!
    Ko človek tole gleda, ga kar prime…..

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: