Matej Brezovsek Blog

Kolesarjenje

8. dan – Poljska (18.07.2009)

Posted by Matej Brezovšek na 19 julija, 2009

8. dan, Klodsko – Jawor, 116,21 km, Avs= 17,34 km/h, t= 6:41:43, Vmax= 64,7 km/h

Zjutraj nisem bil preveč naspan, ker ponoči nisem najbolj spal. Že po eni uri spanja sem se zbudil in nato ne, pa ne zaspat. Tudi pakiral sem se bolj počasi, ker je bilo vreme bolj oblačno. Ni se mi mudilo, ker zaradi vremena ni bilo treba loviti opoldansko senco. Na bencinski sem tako končno dobil karto Poljske in tako naredil novo pot. Prejšnji večer sem si od dveh sosedov sposodil njuno, tako da sem lahko naredil smer. Prvi kraj je bil Zabokowice. Do tja je bil takoj za Klodzkim en klanec in tudi polno tovornjakov na cesti. Potem pa spust, po katerem sem nehote peljal zelo hitro (to sem videl šele na koncu dneva). Na koncu spusta se je teren umiril. Ko sem postal ob enem prometnem znaku, je mimo pripeljal nek Clio, MB tablice, ki me je pozdravil, jaz pa z močno dvignjeno roko njega nazaj! To je bilo do sedaj četrto srečanje. Na tem odseku je bilo vse polno povoženih živali. Divji prašiči, lisice, zajci, … Tega nihče tukaj ne počisti, saj so nekateri »tepihi« bili tam že dolgo in iz jarkov je tu pa tam smrdelo za popizdit! Proti Šwidnici je bil teren še vedno bolj razgiban, čeprav v večini raven, a kaj ko mi že najmanjši vzpon predstavlja močno upočasnitev. Še dobro, da je bilo vreme oblačno in tako se mi ni mudilo nikamor. Vmes je posijalo tudi sonce, a bolj za vzorec kot za kaj topline. V vasi Pilawa Gorna mi je nekaj časa zrak rezal traktor, ki je vozil pred mano in s tem sem si prihranil nekaj procentov moči. Sem se pa počasi že bližal koncentracijskem taborišču Gross Rosen, kar sem si edino imel na poti ogledat kot turistično zanimivost. To je pri vasi Rogožnica, ki leži takoj pred mestecem Jawor, kjer sem imel namen prespati. Pridem v taborišče in 5 min za tem se je vlilo. Bil sem prepričan, da bo to le ploha, a kar naenkrat se je vse okoli zabilo in padalo v nedogled… Nisem imel te sreče, kot nazadnje v motelu. Čakal sem do pol sedmih, nato pa je bilo treba naprej. Dež ni ponehal, zato sem kolo zavaroval s polivinilom in si nadel pelerino. Vožnja je trajala v nedogled. Počasi, s 15 km/h sem počasi lezel proti mestu. Po dveh urah vožnje in iskanja motela, mi ga je le uspelo najti. Receptorka pa ni hotela vzeti eure, zato sem skoraj vse Zlote porabil tukaj. Ko sem se spakiral in po celi sobi razobesil mokre stvari, sem prižgal TV in ravno takrat je bil nek »westeren« na sporedu. Sicer sem za to že slišal, a vseeno me je presenetilo, da še vedno za sinhronizacijo filma ves tekst bere en moški glas; za ženske vloge samo malo spremeni ton in to je to. Je pa motel po izgledu sodeč malce višje rangiran in zato me je stal 26 EUR. Zaspal sem ob prižgani televiziji in čisto vseh lučeh…

1prasic

Divji prašič v jarku; takih prizorov je bilo tukaj veliko!

2swidnica

V mestu Šwidnica.

3pesokno

Ko sem imel postanek v Strzegomu, me je ves čas skozi okno na trg opazoval tale pes. Drugače pa je bilo v tem mestu res kar nekaj psov na oknih.

4gr1

Vstop v koncentracijski kamp Gross Rosen. To je bilo eno od več taborišč, za potrebe gradnje kompleksa »Al Reise«, nekaj podobnega, kot je bil to najbolj znan kompleks »Volčji blog«, v vzhodni Prusiji.

5gr2 Karta prikazuje, od kje vse so sem pripeljali Jude. Večji je simbol zvezde, več jih od tam prišlo – tudi Jugoslavija je bila med večjimi.

6grcakanje

Med čakanjem, da dež poneha.

7grodhod

Tik pred odhodom iz taborišča.

8prihod

Moker prihod do motela v mesto Jawor.

One Response za “8. dan – Poljska (18.07.2009)”

  1. Bojana said

    Hej ti.
    Svaka ti čast.
    Varno pot domov in lep pozdrav z Reštanja :))
    Bojana

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: